10 JENIS BAKA LEMBU TERBESAR DIDUNIA

Bagi petani, produktiviti daging dan susu lembu adalah penting, tetapi ada individu yang menyebabkan kekaguman bukan untuk berat penyembelihan dan hasil susu yang tinggi, tetapi untuk dimensi badan. Lembu terbesar di dunia, dengan berat lebih dari 1000 kg, dimasukkan ke dalam Guinness Book of Records. Kewujudan haiwan gergasi dimungkinkan dengan pemilihan yang teliti. Hampir semua baka yang disenaraikan dalam peringkat diternak di Rusia.

 

Penerangan dan ciri-ciri baka lembu terbesar

Seekor lembu besar adalah kebanggaan bukan sahaja petani, tetapi juga negara. Haiwan yang dikagumi dibesarkan bukan hanya untuk penyembelihan, pengeluaran susu dan pembiakan, tetapi juga untuk tujuan pameran.

 

Jadual menunjukkan kedudukan baka terbesar mengikut berat badan haiwan dewasa :-

 

1) Chianina

Keturunan daging Itali yang telah wujud sejak zaman Rom Kuno. Dibesarkan oleh penduduk lembah Itali Val di Chiana, yang popular di Amerika Selatan, Kanada. Pertumbuhan seekor lembu dewasa di layu mencapai 1.6 m, panjangnya 1.7 m. Dada besar, layu menonjol, di kepala yang rapi terdapat tanduk pendek. Anak lembu dilahirkan besar, beratnya 45-50 kg, berkembang pesat, makan 2 kg sehari. Warna lembu dewasa berwarna kuning air, kadang-kadang dengan warna kekuningan. Anak lembu yang baru lahir berwarna merah, cerah semasa mereka tumbuh. Oleh kerana sifat dan kecenderungan lembu Itali yang gemar untuk menyerang, dia harus memotong tanduknya.

 

Kebaikan

 – baka terbesar yang wujud
 – fizikal yang cantik
 – produktiviti daging yang tinggi: berat penyembelihan – dari 65%.

Keburukan

 – tingkah laku agresif, tidak dapat diramalkan
 – hasil susu rendah kerana asal daging.

 

2) Biru Belgium

Lembu daging lembu besar dibiakkan di Belgium pada abad ke-18. Keturunannya adalah haiwan Frisian dan Shorthorn. Pada abad ke-19, untuk meningkatkan rasa gemuk perwakilan dari keturunan Belgia, mereka dikacukkan dengan Charolais Perancis. Rupa bentuk yang menakutkan disebabkan oleh hipertrofi otot mutasi, lembu baru-baru ini memperoleh. Warnanya berwarna biru muda. Hampir tidak ada rambut, kulitnya nipis, menutupi otot yang menonjol

.

Previous
Next

 

Kebaikan

 – watak yang tenang, tenang, fleksibel;
 – produktiviti ultra tinggi – berat penyembelihan mencapai 70-80%;
 – produktiviti susu – 4500 liter susu setahun;
 – kandungan lemak susu – 4.5%.

Keburukan

Satu-satunya kelemahan adalah ketepatan penjagaan dan pemeliharaan. Oleh itu, baka Belgia yang besar popular di negara-negara Eropah Barat, sementara di Rusia ia masih dianggap eksotik

 

3) Hereford

Baka yang popular di semua benua sangat diminati di Amerika Utara, Australia, Kazakhstan. Lembu merah tua besar dibiakkan oleh Inggeris pada abad ke-18. Ternakan datang ke Rusia dari England pada tahun 1930-an; hari ini, lembu Hereford berada di tempat kedua dalam permintaan di negara kita di kalangan baka daging lembu. Lembu-lembu itu pendek, kekenyangan, dengan sisi yang besar. Tanduk putih dengan hujung hitam dihala ke hadapan. Anak lembu yang baru lahir beratnya dari 30 kg.

r
Previous
Next

 

Kebaikan

 – produktiviti tinggi;
 – cepat matang
 – sesuai dengan pelbagai iklim
 – daging “marmar” berkualiti tinggi.

Keburukan

Satu-satunya negatif ialah ketepatan syarat penahanan.

 

4) Bestuzhevskaya

Berbagai jenis daging dan susu berorientasi dibiakkan pada akhir abad ke-18 di ladang bangsawan Bestuzhev di wilayah Simbirsk. Hari ini terdapat ternakan besar di wilayah Bashkortostan, Samara, Ulyanovsk. Tubuh haiwan itu kuat, dada besar, belakang lurus. Mantelnya berwarna merah tua, di beberapa haiwan ia dihiasi dengan bintik-bintik putih.

Previous
Next

 

Kebaikan

 – berat penyembelihan yang besar;
 – kekurangan kebiasaan dalam menjaga dan memberi makan (tetapi gudang harus bersih);
 – imuniti terhadap penyakit;
 – ketahanan terhadap keadaan cuaca yang keras.

5) Kostroma

Baka daging lembu besar dibiakkan di Kostroma pada tahun 1940-an setelah aktiviti pembiakan yang panjang bertujuan meningkatkan produktiviti haiwan tempatan. Lembu, yang dianggap terbaik di Rusia dari segi produktiviti daging, tidak hanya dibezakan oleh badannya yang besar, tetapi juga hasil susu yang baik. Ini lebih rendah daripada baka asing dari segi produktiviti, tetapi popular di kalangan petani Rusia kerana penyesuaiannya dengan keadaan iklim tempatan. Warna lembu berwarna coklat-kelabu atau coklat tua. Ciri keturunan yang luar biasa adalah keperibadian watak setiap individu.

Previous
Next

 

Kebaikan

 – kekurangan perubahan dalam penjagaan dan pemakanan;
 – imuniti terhadap turun naik suhu;
 – kemungkinan penggunaan dalam pengeluaran tenusu.

keburukan

 – sifat ganas dan gementar terhadap haiwan individu;
 – baka ini tidak sesuai untuk tumbuh di kawasan padang rumput.

6) Montbeliard

Lembu yang tahan lasak, bersahaja dan sangat produktif dibiakkan oleh penternak Switzerland. Kegiatan pembiakan bermula pada abad ke-18, kemudian binatang-binatang itu diangkut ke Perancis, di mana peningkatan kualiti keturunan berlanjutan. Pada tahun 1889, lembu Montbéliard ditunjukkan di Pameran Dunia di Paris.

Di Perancis, baka ini terutama dibiakkan oleh petani di kawasan kaki bukit dan gunung. Lembu cantik, cantik, warna bintik klasik, dianggap elit, popular di negara-negara di mana pengeluaran daging lembu dan produk tenusu berkualiti tinggi.

Kerana penampilan mereka yang menarik dan fizikal yang cantik, wakil-wakil baka sering digunakan pada set iklan produk tenusu

Previous
Next

 

Kebaikan

 – produktiviti daging dan tenusu yang tinggi;
 – hasil susu tahunan yang tinggi – sehingga 8000 liter;
 – kandungan lemak susu – sehingga 4%, kandungan protein – hingga 3.5%;
 – berat penyembelihan – sehingga 70%;
 – daging dengan rasa yang sangat baik;
 – tempoh penyusuan adalah 300 hari.

7) Charolais

Lembu daging lembu besar dibiakkan di Perancis pada awal abad ke-19 dengan melebihi haiwan Shorthorn dan Simmental. Hari ini, terdapat banyak ternakan di ratusan negara di seluruh dunia.

Dari segi ukuran badan sangat gagah. Pertumbuhan haiwan peliharaan dewasa di mencapai 155 cm, panjang – 220 cm.Anak lembu yang baru lahir mempunyai berat lebih dari 30 kg, dan sebilangan anak lembu dilahirkan dengan berat 50-60 kg. Warnanya kuning air, badannya besar, berat, dengan otot yang maju. Tanduknya panjang sederhana, Berat dewasa boleh mencapai ke tahan 1000 kg. Di malaysia banyak dijadikan pertunjukkan dan harga nya boleh mencecah harga sebijik kereta.

Previous
Next

 

Kebaikan

 – berat penyembelihan yang besar – melebihi 65%;
 – kekurangan pemakanan.

Keburukan

Satu-satunya kelemahan adalah kepekaan terhadap turun naik suhu. Lembu mempunyai jisim otot yang tebal, tetapi lapisan lemak nipis di bawah kulit. Haiwan itu mengalami ketidakselesaan dalam cuaca sejuk, berat badannya sedikit. Oleh itu, baka ini dipelihara secara eksklusif di kawasan iklim yang hangat.

 

8) Holstein

Baka besar dikembangkan di Amerika Syarikat pada abad ke-19 melalui pilihan yang bertahun-tahun. Lembu Holstein hitam dan putih klasik dengan cepat menjadi popular di semua benua, bukan sahaja kerana ukuran tubuhnya yang mengagumkan, tetapi juga kerana susu yang tinggi. Ternakan paling banyak di Israel, di mana haiwan, berkat pengoptimuman penjagaan dan pemeliharaan, dibezakan dengan produktiviti tertinggi.

Previous
Next

 

Kebaikan

 – hasil susu dari 8000 hingga 10000 liter setahun;
 – pertumbuhan aktif anak lembu;
 – kesuburan;
 – kandungan susu yang tinggi lemak – melebihi 3.5%;
 – rasa daging lembu yang tinggi.

Keburukan

Satu-satunya yang negatif adalah ketepatan terhadap syarat penahanan dan kualiti makanan. Lembu Holstein squeamish dan bersih, harus tinggal di gudang yang hangat, ringan, luas, di mana tidak ada draf.

9) Pemancing

Orang Jerman membiakkan seekor lembu merah-coklat yang tegap di Semenanjung Angeln pada tahun 1600-an. Kacukan itu melibatkan haiwan Shorthorn yang produktif. Hasilnya adalah lembu besar dengan pengeluaran daging lembu dan tenusu yang tinggi. Di Rusia, lembu Jerman berakhir pada awal abad ke-19. Hari ini terdapat ternakan besar di Jerman, Amerika Syarikat, Rusia.

Haiwan peliharaan Angler mempunyai kulit berkualiti terbaik di dunia, ia digunakan dalam bisnis furrier, sangat sesuai untuk membuat barang kulit yang mahal.

Previous
Next

 

Kebaikan

 – imuniti terhadap fros, panas, keadaan iklim negatif;
 – penyesuaian dengan keadaan penahanan;
 – ketepuan susu dengan protein dan lemak;
 – daging lembu berair dan lembut.

 

10) Tagilskaya

Baka besar ini dikembangkan pada abad ke-19 dengan kacukan haiwan Ural dengan lembu Belanda untuk memperbaiki struktur badan dan pengeluaran susu. Haiwan peliharaan Tagil adalah daging dan tenusu, yang pertama lebih popular. Lembu itu berbadan tegap, pendek, tetapi besar, dengan kerangka yang kuat dan dada yang kedepan. Mana-mana warna, tetapi individu hitam dan putih lebih biasa.

Previous
Next

 

Kebaikan

 – penyesuaian dengan keadaan iklim;
 – pemeliharaan pengeluaran susu dalam iklim yang keras;
 – tidak memerlukan penjagaan dan kualiti makanan (tetapi gudang mesti bersih);
 – pembiakan tanpa masalah;
 – hasil susu tahunan yang tinggi – sehingga 5000 liter;
 – sifat damai, fleksibel, kasih sayang kepada pemiliknya.

Share this post

Recent Posts

[ PROMOSI QURBAN RAYA ] DAPAT CASH REBATE RM50/SEGULUNG JIKA BELI CYCLONE EKONOMI DARI 19-28 JUNE 2024

Wahh, biar betul Balora ni nak bagi RM50 cash rebate pada penternak / pekebun yang beli pagar cyclone ni…? “Iyee, kalau baru kenal Balora Agro, …

Read More →

BALORA DI HARI VETERINAR SEDUNIA ( MAEPS SERDANG )

Hari Veterinar Sedunia 2024 anjuran Jabatan Veterinar Malaysia telah diadakan pada 25 hingga 28 April 2024 di Laman Ternak Maeps, Sedang. Program ini turut disertai …

Read More →

BALORA NAK BAGI VOUCHER PETROL RM50-RM1,000 SECARA PERCUMA BULAN PUASA NI.

Fuh..betul best giler dapat percuma voucher petrol ni, boleh ronda-ronda bandar dengan minyak free.. hehe. Korang dah pernah merasa tak dapat voucher petrol percuma ni? …

Read More →

PRODUK BARU !! KAWAT DURI BERKUALITI DENGAN HARGA MAMPU MILIK

“LEBIH JIMAT”   Semakin hari semakin banyak permintaan produk pagar KAWAT DURI di Balora Agro. Terkini pada tahun 2024, Balora Agro telah mengeluarkan produk kawat …

Read More →

BELI PAGAR CYCLONE DAPAT EMAS GOLD BAR 999 BERAT 10G

Alhamdulillah, kali ni Balora Agro diberi peluang untuk berkongsi rezeki dengan pelangan-pelanggan Balora Agro. Ini kali ke-2 Balora Agro mengadakan kempen cabutan bertuah untuk pelangan …

Read More →

KAWAT DURI BEKAERT HIGH TENSILE UNTUK TERNAKAN DAN PERTANIAN

Selain pagar cyclone, Balora Brothers juga membekalkan Kawat Duri jenama BEKAERT dimana teknologi pembuatan nya daripada Belgium. Kawat duri Bekaert sangat sesuai digunakan untuk ternakan …

Read More →